top of page

מי אנחנו?

אנחנו המעבדה לנוירופסיכולוגיה קלינית באוניברסיטה העברית בירושלים, בראשות ד"ר אייל קלנטרוף. המעבדה חוקרת את המנגנונים המוחיים שבבסיס פסיכופתולוגיות שונות, כמו הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), הפרעת דחק פוסט-טראומתית (PTSD), דיכאון וכו'.

 

מה אנחנו מציעים?

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) ייעודי עבור המתמודדים עם OCD, בני 18+. באופן ספציפי, נעשה שימוש במהלך הטיפול בחשיפות ובמניעת תגובה. הטיפול כולל כ-17 מפגשים, פעם/פעמיים בשבוע ולמשך כשעה-שעה וחצי בכל פעם, המתקיימים במעבדה שלנו בקמפוס הר הצופים. מעבר לכך, המטופל מקבל שיעורי בית ע"י המטפל, אותם ייצטרך לעשות בין הפגישות. הטיפול אינו עולה כסף! מועדי הטיפול נקבעים בהתאם לזמינות המטפל והמטופל.

למידע נוסף על טיפול ה-CBT הניתן במעבדה

 

מה זה ידרוש ממך?

במסגרת הטיפול אנו מבצעים שישה מפגשים מחקריים – מפגש היכרות, שני מפגשים לפני תחילת הטיפול, מפגש באמצע הטיפול, מפגש בסוף הטיפול ומפגש מעקב כחודשיים לאחר מכן. כל מפגש אורך כשעתיים, וכולל כשעה של ביצוע מטלות ממוחשבות ומילוי שאלונים, ועוד כשעה של אבחון. הפגישות המחקריות מתבצעות במעבדה שלנו בקמפוס הר הצופים, ונקבעות בהתאם לזמינות המטופל, בניסיון לשלב את הפגישות המחקריות בימי פגישות טיפוליות (כדי לחסוך נסיעה נוספת לקמפוס).

מלבד זאת, לפני תחילת הטיפול יתבקש המטופל לבצע מטלה ממוחשבת בבית.

 

מה זאת המטלה הממוחשבת שתצטרכו לבצע בבית?

מטרת המטלה היא להכין את המטופל לטיפול, כלומר ביצוע המטלה ישפיע על הצלחת הטיפול, ואין לה קשר למחקר. אם יוחלט שהמטופל יתחיל טיפול במסגרת הפרויקט, הוא יגיע למעבדה לפגישת מחקר שלפני טיפול, במהלכה תותאם המטלה הממוחשבת לצרכים הטיפוליים שלו. לאחר מכן, המטופל יבצע את המטלה בביתו, שלוש פעמים ביום לאורך שבוע. אורך המטלה הוא כעשרים דקות, כלומר בכל יום המטופל ישקיע כשעה בביצוע המטלה. לאחר כשבוע יגיע המטופל למעבדה לפגישה מחקרית נוספת, שלאחריה יחל בטיפול. במהלך הטיפול כדאי להמשיך לבצע את המטלה לפחות אחת ליום, לשימור השיפור.

 

האם המידע עליכם יפורסם?

המחקר והטיפול עומדים בתקנים מחמירים של אתיקה, ונשמרת אנונימיות מוחלטת של המטופלים. הפגישות הטיפוליות אינן מוקלטות או מתועדות, וכל מידע שיתפרסם בעקבות המחקר לא יכלול פרטים מזהים של המטופלים.

 

מה מפגש ההיכרות כולל?

במהלך מפגש ההיכרות תגיעו לשעתיים וחצי למעבדה בהר הצופים, תחתמו על טופס הסכמה, תכירו את הנפשות הפועלות, תיפגשו לאבחון ראשוני עם ראש הפרויקט (ד"ר אייל קלנטרוף), תבצעו מספר מטלות ממוחשבות ותמלאו מספר שאלונים. מטרת המפגש היא לבחון את התאמתכם לפרויקט, ואת התאמת הפרויקט אליכם. הגעה למפגש ההיכרות אינה מחייבת בתחילת טיפול איתנו, במידה שלא תרצו בכך. לצד זאת, לאחר ההיכרות ובמידת הצורך, נשמח להפנות אתכם לטיפולים ולפתרונות אחרים שיתאימו לכם יותר. זוהי גם הזדמנות לשמוע על מחקרים נוספים שאנו מציעים, חלקם מציעים תשלום, ולקחת בהם חלק.

 

איפה מתבצעים הטיפולים?

כל הטיפולים מתבצעים בקמפוס הר הצופים, באוניברסיטה העברית שבירושלים. כרגע איננו מציעים טיפול בוידאו או טיפול במיקום אחר.

 

מי הם המטפלים שמעבירים את הטיפול במסגרת הפרויקט?

ישנם מספר מטפלים הלוקחים חלק בפרויקט, לכולם ניסיון טיפולי ולרבים מהם התמחות בטיפולי CBT ו/או במתן טיפול למתמודדים עם OCD. כל המטפלים הם אקדמאים, מעודכנים בשיטות הטיפול החדשות ביותר, ומקבלים הדרכה ע"י ראש הפרויקט ומומחים אחרים בתחום.

מה סיכויי ההצלחה של הטיפול?

על פי מחקרים, שיעורי ההצלחה של טיפול CBT עבור אנשים המתמודדים עם OCD הוא בין 50-80%. בתוך כך, מחקרים מראים שככל שהמוטיבציה של המטופל גבוהה יותר, כך עולה הסיכוי להצלחת הטיפול ולירידה בסימפטומים שחווה המטופל. כלומר הצלחת הטיפול תלויה בהתמסרות המטופל לטיפול, ביצוע שיעורי הבית שיינתנו ע"י המטפל ויכולת ההתמדה שלו.

 

במה הטיפול שלנו שונה ממה שטיפולים אחרים מציעים?

הטיפול ניתן בסביבה אקדמאית, כלומר ע"י מומחים מהתחום שמתעדכנים באופן קבוע בממצאים חדשים הנוגעים לסוגי ה-OCD השונים ולשיטות הטיפול בהפרעה. כמו כן, המטופלים מבצעים בבית מטלה ממוחשבת במשך שבוע לפני תחילת הטיפול, שמטרתה לשפר את סיכויי ההצלחה של הטיפול.

 

אני לוקח.ת תרופות, האם אני יכול.ה להשתתף?

אין מניעה להשתתף אם אתם לוקחים תרופות. עם זאת, במהלך הטיפול אצלנו לא תוכלו לשנות את סוג/מינון התרופות.

 

איך אנחנו מתנהלים במעבדה בתקופת הקורונה?

בריאות מעל הכל - אנו מקפידים על הנחיות משרד הבריאות בעבודתנו במעבדה, מחטאים אותה בקביעות ומבצעים את המפגשים בחדרים מאווררים ועם מסיכות.

חשוב לנו לציין: כל עוד לאונ' מותר לעבוד, אנו ממשיכים לקבל מטופלים במעבדה בהר הצופים. במידה שההנחיות משתנות ולא נוכל לעבוד, החלקים המחקריים וגם הטיפוליים יעברו להתבצע בשיחות וידאו.

 

אני מעוניין.ת! מה השלב הבא?

נשמח אם תשאירו את פרטיכם באתר האינטרנט שלנו (בתחתית העמוד), או במייל: Cnlab.isf@gmail.com

מנהלת הפרויקט תיצור איתכם קשר בהקדם, תענה על שאלות נוספות ותשאל אתכם מספר שאלות להבנת הרקע שלכם. לאחר מכן תקבעו פגישת היכרות במעבדה. הפגישה אינה מחייבת ולאחריה תוכלו להחליט שלא להתחיל את הטיפול שאנו מציעים.

אם תביעו עניין לקחת חלק בפרויקט, יעשו מאמצים למצוא לכם מטפל המתאים לצרכים הספציפיים שלכם ולזמינות שלכם.

לאחר מכן תגיעו למעבדה לשתי פגישות מחקריות, ביניהן יפריד כשבוע, במהלכו תבצעו את המטלה הממוחשבת בבית במטרה להתכונן לטיפול.

לאחר שתי הפגישות המחקריות, תתחילו להיפגש עם המטפל שלכם, והטיפול עצמו יחל.

בערך באמצע הטיפול תיקראו שוב למעבדה לפגישה מחקרית, ופעם נוספת בסוף הטיפול וחודשיים לאחר מכן.

 

 

מקורות:

Kalanthroff, E., Steinman, S. A., Schmidt, A. B., Campeas, R., & Simpson, H. B. (2018). Piloting a personalized computerized inhibitory training program for individuals with Obsessive-Compulsive Disorder. Psychotherapy and Psychcosomatics, 87(1), 52-54. https://doi.org/10.1159/000481199

McKay, D., Sookman, D., Neziroglu, F., Wilhelm, S., Stein, D. J., Kyrios, M., Matthews, K. & Veale, D. (2015). Efficacy of cognitive-behavioral

therapy for obsessive–compulsive disorder. Psychiatry Research, Volume 225, Issue 3, 236-246. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2014.11.058

פרויקט הטיפול והמחקר ב-OCD באוניברסיטה העברית

צרו איתנו קשר!

תודה ובהצלחה!

bottom of page